27 nov, 2016

1900: Jugend Se alla: Blogg

1900: Jugend

Jugend

Jugendstilen var tiden då arkitekterna bröt sig loss och struntade i det traditionella. Under sena 1800-talet och början av 1900-talet började man skippa de klassiska kompositionsprinciperna och spegelsymmetrin och skapade istället fasader med slingrande växt-, blom- och insektsmotiv, mönster och målningar med inspiration från människokroppen och rikliga ornament vilket skapade dekorativa byggnader. Inomhus fann man lister som oftast var ljust målade, breda och hade en vågig form med mindre pärlprofiler.

Namnet Jugend kommer från tyskans ungdom och används i Tyskland och Skandinavien, men i de flesta andra länder har stilen fått namnet Art Nouveau (ny konst). Jugendstilen är ett samlingsbegrepp för ett flertal olika stilar som utvecklades i olika länder under samma period (bl.a. i Belgien och Österrike), men ingen byggnad är den andra lik. Varje enskilt verk skulle ha ett personligt konstnärligt uttryck. Gemensamt för alla grenar var det nya tänkandet hos arkitekterna och det faktum att man bröt mot dåtidens historicistiska arkitektur. Det här var det moderna och senaste vilket (som men de flesta nya trender) skapade missnöje hos många.

Europa har många städer som är rik på byggnader i jugendstil och så även Sverige. Oscars teatern i Stockholm, Centralbadet i Uppsala och Casino Cosmopol i Malmö är några byggnader i Sverige som andas jugendstil.