Uppsättning av taklister

Uppsättning av taklister

Uppsättning av taklister - Gör så här!

 • Tak och väggar skall vara släta, jämna och rena. Stuckaturen bör sättas upp innan taket är färdigmålat och innan vägg tapetseras/färdigmålas,

  Alla taklister & vägglister i Polyuretan (PU) har en fin vit hård yta. Det går bra att skippa målningen om man tycker att listen smälter bra ihop med tak & vägg. Lister i frigolit ska alltid målas, tänk på att det ska vara vattenbaserade färger.

 • Starta i det hörn som ses minst i rummet - för precis som vid tapetsering,Kommer det nästan alltid en avslutning som inte helt kan matchas i mönstret.Från lim-patronen pressas en jämn strimma lim på baksidan av stuckaturen.Det skall vara på de ytor som kommer att röra vägg och tak. Det är allra lättast att vara två vid uppsättningen, men när det handlar om kortare längder går det fint men en.

 • Pressa på plats mot vägg/tak. Om det är nödvändigt så sätt dyckerts i, eftersom klistret inte bär så mycket i vått tillstånd. När man pressar mot tak/vägg, kommer förmodligen en del klister att rinna ut. Använd en våt trasa för att få bort det genom att torka längs med stuckaturen. När man gör så här, kommer en stor del av klistret att försvinna in under stuckaturen.

 • Till taklister/lister av Polystyren används latexfog. Till taklister/lister av polyuretan används montagelim. Några PU profiler är mycket glatta på limytorna, i dessa fall kan det vara en god idé att slipa med lite sandpapper, så att klistret "får fatt".

 • En bra gerlåda gör uppsättningen betydligt lättare och snabbare. Har du aldrig använt en geringslåda tidigare bör du läsa på lite först. När man börjar såga hörnen så kan man ändå riskera att bitarna ändå inte helt passar samman i slutändan. Detta beror på att de flesta vägghörn faktiskt inte är precis 90 grader. Men oroa dig inte. En gapande spricka stängs med akrylfog och när det hela är målat, är det inte någon som kan se att där en gång var en liten spricka.

 • När stuckaturen är monterad skall "sorgkanterna" längs väggen och taket stängas med akrylfog. Glöm inte att torka bort överskottet genast med en fuktig trasa. Därefter är det bara att måla hela härligheten.

 • När man håller på att montera stuckaturen kan man ibland råka ut för att två stycken inte passar helt samman. Givetvis kan det vara en millimeter fin skillnad i själva materialet, men oftast beror det på att väggen inte är helt rak. Problemet avklaras ganska enkelt genom att man köper små avståndsstycken i plast, som finns att få i varje byggmarknad. Hitta den rätta dimensionen (man köper normalt en kartong där klossarnas tjocklek varierar från 1 till 5 mm) och lägg den under den del som skall lyftas ut från väggen (eller taket). Sätt stift igenom. Akrylfogen kommer sedan att göra detta lilla trolleri osynligt.

 • Dagen efter gås stuckaturen efter med en övermålningsbar latexfog. Kör längs med taket och väggen, så att alla "skugg-linjer" täcks.Torka bort överflödig fogmassa med en våt trasa. 


  Är man nogorlunda händig ska man nog klara av att montera fast taklisterna. Tänk och planera noga innan! Testa med att såga till hörn med geringslådan så att du vet att du gör på rätt sätt. Taklisterna är ganska lätta dock kan längden som oftast är 240cm göra det svårt att få upp det själv så därför rekommenderas det att ni är minst två.

  Bor du i Stockholm och behöver med hjälp med uppsättningen av taklisterna ber vi dig kontakta oss!

 

Om Ni har funderingar eller övriga frågor är ni välkomna att höra av er på antingen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 019-10 09 66.