2020-05-28
I månadens nyhetsbrev träffar vi designern Susanne Lundberg, grundaren till inredningsmärket Ruth & Joanna, och får ta del av inredningstips för att skapa ett mer elegant och sofistikerat vardagsrum.
Portrait.jpg
Namn: Susanne Lundberg.
Ålder: 33 år.
Familj: pojkvän.
Bor: Sekelskifteslägenhet i Vasastan, Stockholm.
Yrke: Designer och grundare av Ruth & Joanna.
Susanne Lundberg tyckte att det saknades elegans i den skandinaviska möbelscenen och skapade 2014 Ruth & Joanna med visionen att skapa möbler där maximalistiska material möter minimalistisk design.
Jag grundade Ruth & Joanna 2014 med drömmen om att just designa och tillverka möbler under eget varumärke. Den första kollektionen som jag tog fram bestod av två soffbord och två sidobord med en finish i bladguld som jag då tyckte saknades på marknaden. Borden blev väl mottagna och därefter har vi varje år släppt nya kollektioner och produkter. Nu är utbudet betydligt större och består av allt från soffor och bord till speglar och lampor. Roligt är dock att de fyra första modellerna som jag tog fram fortfarande är storsäljarna. Det roligaste med mitt jobb är själva processen att ta fram en ny produkt med allt vad det innebär. Att ha kontakt med samt besöka fabrikerna är också otroligt inspirerande och ger mig känslan av att inget är omöjligt.
Ruth & Joannas butik och showroom ligger på Riddargatan 11 i Stockholm och att stiga in där är som att hamna i någons vardagsrum. Lokalen är egentligen en bostadslägenhet men belägen på butiksplan med stora fönster, högt i tak och där tre av rummen går i fil. Verksamheten flyttade in 2019 och först behövde den totalrenoverats och i samband med det passade Susanne på att komplettera med mer stuckatur, valet föll på takrosett Z51.
Storbild1.jpg
I och med att lokalen är i sekelskiftesstil tyckte vi att takrosetterna skulle passa de övriga detaljerna och vi är mycket nöjda med valet. I samband med renoveringen såg vi även till att varje rum fick sin egen färg på väggarna och snickerierna men gemensamt för rummen är att alla färger går i lugna och behagliga toner. Detta för att våra möbler kommer i många vackra färger och vi ville inte att väggar och möbler skulle konkurrera utan snarare komplettera varandra.
Med stenkoll på inredning har Susannes flera handfasta tips för den som vill inreda sitt vardagsrum i en mer elegant stil:
Rama in en soffgrupp
Jag tycker att det är fint när en soffgrupp är komplett och består av mer än bara en soffa och ett soffbord. Beroende på vilken storlek man har på sitt vardagsrum tycker jag att man ska rama in med fåtöljer, dagbädd, eller sittpallar. På varsin sida av soffan ska man gärna ha sidobord med fina bordslampor på.
Storbild2.jpg
Detaljer i sammet
Vill man inte ha en soffa i sammet tycker jag iallafall att det är fint med en fåtölj, puff eller kuddar i sammet. Det ger en lyxig och elegant känsla.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
En accentfärg
Ett rum består vanligtvis av basfärger och accentfärger där basen ofta brukar vara lugnare kulörer. För att få mer liv i ett rum behövs accentfärger som kontrasterar till basfärgerna. Beroende på smak kan man välja mer poppiga kulörer som accentfärg eller lugnare som går mer ton i ton med basfärgerna.
Ett väldekorerat soffbord
Soffbordet är en av byggstenarna i ett vardagsrum och därför ska det också dekoreras med omsorg. Fina brickor, coffeetable-böcker och vaser med färska blommor är alltid säkra kort.
Matta
Ett vardagsrum är inte komplett utan en matta då det ramar in en soffgrupp och ger ett mjukare intryck. Och var inte rädd att välja en lite större matta, ofta tycker jag att många väljer en för liten matta.
Storbild3.jpg
Växter
Levande växter i ett hem ger ett rogivande och lyxigt intryck. Välj både större växter att ha på golvet samt växter till soffbord och fönsterbräden.
Vi säger stort tack till Susanne för intervjun. Följ Instagramkontot @ruth_and_joanna för ännu mer inspiration.