2020-08-26
Bild11.jpg
Bild2.jpg
Nu kommer ett efterlängtat inlägg på temat DIY-projekt. Intresset för att göra olika DIY-projekt är stort och med hjälp av några få vägglister är det enkelt att ge en möbel ett helt nytt och unikt utseende. Här kommer en ”steg för steg-guide” till att skapa en pampig garderobsö.
Inredningsintresserade Emy Stenudd är 27 år och bor med fästman och tre barn i Vindeln utanför Umeå. I familjens hus, som är byggt 1927, får Emy utlopp för sin kreativitet och här är det är flera möbler som fått en helt ny design. Vi bad Emy berätta hur hon gjorde för att förvandla några vanliga IKEA-byråer till en lyxig garderobsö.
 1. Börja med att skruva ihop två Hemnes byråer enligt IKEAS monteringsanvisningar.
  Storbild0.jpg
 2. Placera byråerna med baksidorna mot varandra.
 3. Dra igenom en skruv upptill och nedtill på vartdera av de bakre benen. Det gör att byråerna inte riskerar att glida från varandra.
 4. Skapa en känsla av en platsbyggd möbel genom att dölja glappet mellan byrån och golvet.
  Jag valde att göra detta genom att först sätta upp en regel och därefter fästa golvlister mot regeln. För det här projektet blev det några överblivna golvlister jag redan hade hemma. Golvlisterna är i två olika höjder, 8 och 12 centimeter, och placerade ovanpå varandra. Gliporna som trots allt fanns kvar dolde jag med en kvartslist. Det blev en hel del lister men det är inget att oroa sig för eftersom allt smälter in fint när det är fogat och målat.
  Bild3.jpg
  Bild4.jpg
 5. Göm skarven på sidorna där byråerna möts.
  Här valde jag Vägglist Z301 som är en snygg och lite bredare vägglist.
 6. Bygg ramar till byråns sidor.
  Jag valde Vägglist Z351 som är en smal och elegant vägglist. Listerna är placerade två centimeter från kanten upp- och nertill och tre centimeter in från sidorna.
 7. Bygg ramar till lådfronterna.
  Även här föll valet av vägglist på Vägglist Z351. Från frontkanten till den vågräta listen är det två centimeter och från frontkant till den lodräta listen är det tre centimeter. Tänk på att nedersta lådan är aningen större än de övre, så där blir även själva ramen lite större. Ett tips är att rita ut en linje från kant till kant på fronten med rätt avstånd med ett långt vattenpass. Då är det enkelt att limma fast vägglisten rakt. Det gör inget om det skiljer ett par millimeter på listerna när de är kapade, det går att justera medan de limmas fast. Var noga med att lägga ut bitarna till ramen innan de limmas fast för att se så det blir rätt.
  Storbild1.jpg
 8. När alla ramar är på plats är det dags att foga för att täcka alla eventuella skavanker och glipor.
 9. Slutligen återstår det bara att måla möbeln och sätta dit nya knoppar.
  Jag valde färgen S7010-R90B.
  Bild5.jpg
  Bild6.jpg
 10. Klart!
  Storbild2.jpg
Se mer av Emys vackra hem och få fler DIY-tips på Instagramkontot @malmrosvillan