2020-09-30
Namn: Jennie Florentz
Familj: Man, två barn och ett tredje på väg!
Bor: Söderköping
Ålder: 28 år
Yrke: Inredare
Inredaren Jennie Florentz bjuder här på två riktigt bra DIY-tips för hemmafixaren som på ett enkelt sätt vill förvandla ett slitet skåp eller en vanlig leksaksmöbel från IKEA, men först får Jennie berätta om sitt yrke.
Att jobba som inredare är fantastiskt roligt, eftersom det alltid innebär kreativitet och skräddarsydda lösningar då varje kund och dess behov är unika! Jag arbetar för Noma Design, där vi tar oss an både stora som små uppdrag i alla typer av miljöer - offentliga och privata. Det kan vara allt från att inreda ett kontor, till nybyggnation eller renoveringsprojekt. Eller helt enkelt bara hjälpa kunden att få ihop den röda tråden.
Som inredare kan Jennie förstås inte låta bli att även ta sig an projekt även i det egna hemmet. .
Jag älskar framförallt att ändra om i mina barns rum, där kan fantasin flöda helt obegränsat! Att göra om en befintlig möbel eller kanske en du köpt på loppis eller Ikea kan ändra känslan helt i ett rum. Det behöver heller inte bli särskilt kostsamt, är bra för miljön och du får dessutom en helt unik och personlig möbel!
Leksaksköket
Leksaksköket DUKTIG från Ikea har haft många olika skepnader hemma hos oss - allt från minimalistiskt modernt i grått med läderhandtag till den senaste varianten inspirerad av sekelskiftet och återbruk. Denna gång ville jag göra en variant som kunde passa med min dotters antika imperialsäng och ett skåp jag fyndat begagnat.
Så här gör du:
 1. Montera köket enligt anvisningarna om det är nytt. Jag valde att inte använda den övre delen denna gång, men det gör man såklart som man vill. Avvakta med att montera bänkskivan och alla detaljer i plast.
 2. Tvätta av möbeln med målartvätt och rugga upp ytan lätt med ett sandpapper. Detta för att färgen ska fästa på bästa sätt. Torka av allt slipdamm noggrant!
 3. Montera en golvsockel längs den nedre delen som en kjol. Jag har valt en 120 mm hög allmogelist, som blev perfekt i höjd med dubbla möbeltassar i filt under fötterna på köket. Gera hörnen i 45 grader och fäst med vanligt superlim. Använd latexfog om det blir några glipor i skarvarna.
 4. å kortsidorna limmade jag därefter även fast en mindre kvartsstav för att täcka mellanrummet mellan köket och sockelns övre kant.
 5. Grundmåla hela möbeln en strykning med häftgrund. Jag målade även in plastluckan på båda sidor. Använd pensel där du inte kommer åt med en liten roller. Jag använder en skumroller för ett helt slätt resultat. Följ anvisningarna på burken.
 6. Dekorera möbeln med ornament eller lister för att få en äldre och mer lantlig stil på köket. Mät ut var du vill placera dina ornament. Jag valde ornament Ornament A113 från d-cor, och att placera dem i mitten av skåpsluckorna. Limma fast dessa med superlim.
 7. Måla därefter in köket med lackfärg/snickerifärg i önskad kulör i 2-3 strykningar (på samma sätt som med häftgrunden). Se upp för rinningar, och slipa bort dessa mellan färglagren om det skulle uppstå. Jag har valt en helmatt färg i kulören NCS S 3020-Y30R.
 8. Om man önskar så kan plastdetaljerna som exempelvis ho och blandare målas med sprayfärg. Jag har själv använt en mattsvart färg. Sprita av plasten först, vanlig handsprit går bra! När färgen torkat kan du montera dessa på bänkskivan.
 9. Byt ut handtagen för en egen look. Antingen mot färdiga som finns i handeln eller gör egna. Jag har använt vanliga träkulor som jag trätt på bomullsrep och fäst med dubbla knutar på luckans insida.
 10. Om man som jag inte använder sig av kökets övre del så kan knoppar eller krokar med fördel fästas på den ena eller båda kortsidorna, för att hänga redskap och kökshandduken på! Eller varför inte en knopplist på väggen?
 11. Montera bänkskivan (och om önskas även den övre delen). Jag har använt snickerispackel för att fylla hålen i bänkskivan där överskåpet annars skulle suttit.
 12. Klart för lek!
Skåpet
Det stora skåpet är ett gammalt vitrinskåp som jag fyndade på Marketplace för bara 250 kronor. Min man tyckte jag var galen som köpt ett gammalt skruttigt skåp överhuvudtaget, och undrade vad vi skulle med det till. Jag själv ville däremot rusta upp det rejält och använda det till en plats för förvaring av leksaker och böcker!
Så här gör du:
 1. Ta bort beslag och detaljer som inte ska användas senare. Jag tog bort de gamla hyllplanen i glas och spröjsen på glasluckorna eftersom de inte gick att måla på bägge sidor.
 2. Tvätta möbeln med målartvätt och slipa bort lack med ett sandpapper. En slipmaskin är att föredra till en så stor möbel! Torka av allt slipdamm noggrant. Använd snickerispackel för att laga eventuella skador.
 3. Grunda möbeln med häftgrund i en strykning. Använd pensel där du inte kommer åt med en liten roller. Jag använder en skumroller för ett helt slätt resultat. Följ anvisningarna på burken.
 4. Dekorera gärna möbeln med ornament eller lister för att få en klassisk och vacker look på en annars tråkig möbel. Jag valde att placera ornamentet Ornament Z511 från d-cor liggande i mitten på de nedre luckorna eftersom jag tyckte att det saknades något just där. Jag fäste dessa med vanligt superlim. Väl investerade 68 kronor, för dessa lyfte möbeln rejält!
 5. Måla därefter hela möbeln med lackfärg/snickerifärg i 2-3 strykningar i önskad kulör (på samma sätt som med häftgrunden). Jag valde en helmatt snickerifärg i kulören NCS S 3005-G80Y.
 6. Jag köpte dessutom nya hyllplan i furu från bygghandeln som kapade i rätt mått och målade in i samma färg.
 7. Byt ut beslagen om så önskas. Jag valde en nättare knopp i porslin och antik mässing.
 8. Klä eventuellt in lådorna med nytt tyg. Mina lådor hade en botten av grön filt som inte gick att ta bort. Jag använde mig av ett slitstarkt möbeltyg i beige linne som jag limmade mot botten med textillim. Därefter täckte jag tygkanterna med en liten kvartstav som jag limmade fast med superlim.
 9. Klart!
Tack Jennie för två supertips! Vill du se mer av Jennie och hennes vackra hem ska du genast in och följa @nordicgrey på Instagram. Vill du anlita Jennie så skicka en förfrågan till [email protected].