2020-05-26
Inredningsstjärnan Hannes Mauritzson berättar om varför loppisar är en favorit och tipsar om bästa fynden just nu.
Hannes Mauritzon är 24 år, bosatt i Helsingborg med sambon Alexander och hunden Charlie och arbetar till vardags som kreatör och kommunikatör men det är under Instagramkontot @hannesmaruritzson som han är desto mer känd. Där bjuder Hannes på stor inredningsinspiration och tänkvärda texter och nyligen blev han utsedd till ”Årets Stjärnskott” i RUM21:s Awards. Från det egna hemmet en varsamt renoverad sekelskifteslägenhet från år 1900 med maffiga fönster och högt i tak skapar Hannes det innehåll som nära 40 000 följare får ta del av.
Varför är inredning viktigt för dig?
Jag är en väldigt orolig själ som behöver ett hem som ger mig möjligheten att landa. Jag vill känna mig trygg och jag tror att inredningen är en del av att skapa en atmosfär som man mår bra av.
Beskriv din inredningsstil och var du hittar inspiration.
Min inredningsstil har utvecklats något enormt den senaste tiden. Jag uppskattar numera äldre inredning som hittas på diverse loppisar och auktioner. Jag skulle säga att den gick från en modern minimalism till en blandning av nytt och gammalt.
Den främsta anledningen till att loppisfynden blivit så roliga är för de oftast skiljer sig från andra människors hem. Det är inte produkter som blivit massproducerade i lika stor utsträckning och framförallt har de en historia samt själ som gifter sig bra i vårt hem. Jag har också länge sagt att jag är en gammal själ i en ung kropp.
Hur går du tillväga för att loppisfynda?
Jag ska erkänna att jag egentligen är otroligt dålig på att loppisfynda, haha! Jag står aldrig och köar för att få se de nya saker som kommit in eller dylikt, utan jag åker mest dit när jag har tid och lust. Då brukar jag strosa ett par varv för att inte missa någonting. Man upplever en speciell känsla när man hittar någonting man gillar. Det finns otroligt många vackra serviser just nu tycker jag, allt från Rörstrand till PotteryJo. Det behöver inte alltid vara gamla saker i form av ålder på nacken, utan saker andra tröttnat på eller rensat ut. Det finns någonting för alla!
Något tips på loppis att besöka?
Fyndet i Ängelholm, en av de bättre i Skåne!
Några tips till den som ska loppisfynda för första gången?
För att hitta det absolut bästa måste man våga besöka platser man tidigare inte besökt. Det gäller också att vara aktiv på diverse sociala medier nuförtiden då de olika loppisbutikerna lägger ut olika möbler och dekorationer som folk reserverar online för att sedan hämta de på loppisen. De bästa fynden ligger definitivt i gamla lador runt om i landet… Tänk om man fick tillgång till alla de!
Vilka är dina egna bästa fynd?
De flesta av våra skåp har jag hittat för en billig peng som visat sig vara värda betydligt mer. Det handlar om tur! Favoriterna är nog vårt köksskåp i köket och mina serviser från Rörstrand, Ostindia Floris och Gröna Anna.
Finns det något som du samlar på?
Serviser, alltid! Man kan aldrig ha för många kaffekoppar!
Har du några loppisledord?
Tveka inte! Det finns så många fynd som jag ångrat att jag inte köpte. Nästa gång var de borta.
Vill du se mer av Hannes och få dagliga doser av härlig inredningsinspiration ska du följa kontot @hannesmauritzson på Instagram. Tack Hannes för intervjun!