2023-07-06
Sofia B Tretow driver inredningsföretaget Tretow Deco med bas i Stockholm och är en flitig anlitad inredningsdesigner av såväl privatpersoner som företag och inredningsmagasin. Trots att hon beskriver att DIY-projekt inte är hennes grej, ”-Jag är för otålig, för fumlig, för självkritisk.”, gör hon med enkla medel om alldagliga byråer till eleganta och vackra möbler.
Storbild1.jpg
(Fotograf Cecilia Möller)

”Har du gjort den själv?” är av två anledningar en fråga jag nästan aldrig får.
1. Den är överflödig eftersom jag med smärtsam tydlighet absolut har gjort den själv, och att jag befinner mig på samma kompetensnivå som ett medvetslöst dagisbarn.
2. Jag har nästan aldrig gjort den själv.
Därför blir det en ofattbart stor tilldragelse när jag faktiskt har gjort den själv, och det dessutom inte syns (jätte-)tydligt på Instagram att så är fallet. Tro mig, det syns dock i verkligheten. Men håller man sig konstant lite lagom salongsberusad är det inget man hakar upp sig onödigt mycket på.
Ändå har jag en anekdot att dela med mig av:
En vacker vårdag för alltför många år sedan köpte jag och min man en ofattbart snygg byrå, tyckte vi. Tung, gedigen och vårt tredje gemensamma köp utanför IKEA. Länge var den en prydnad: Generös, praktisk och fashionabel.
Den blev kvar, år efter år, och slukade alla familjens synder: Tråkiga dokument, gnisslande tuschpennor, halvfärdiga pärlplattor, sparade julklappspapper, farmors silverbestick, skruvar, snäckorna från Österlen. När en hyfsad respektabel tidsrymd hade passerat, hade vi för länge sedan börjat hata byrån och simultant insett att den var oumbärlig. Länge stod den och skavde som en nagel i ögat. Designen var omodern, färgen avskavd, beslagen trista.
Då kom den dag då jag satte mig på golvet intill byrån för att undvika vårsolen som bländade laptopskärmen, noterade den överblivna burken färg från mitt showroom och - som i trans - greppade penseln bredvid, doppade den i färgen och började måla med vänsterhanden medan jag fortfarande justerade en moodboard på datorn med högerhanden.
Efter långt framskridna planer på en byråförvandling var det detta omedvetna beslut att sätta igång som behövdes. Jag har alltid varit oförblommerat förälskad i gamla dörrar med cirkelornament, så för att skapa en liknande estetik på byrån tänkte jag mig att en takrosett av mindre format och ett lätt material skulle kunna målas, limmas på byrån och förses med runda knoppar. Om det blev fruktansvärt kunde jag alltid ta bort ornamenten och dementera alla rykten om att en byråförvandling var på gång! Om jag hade varit en DIY-person hade jag förmodligen gett er följande instruktioner för en liknande byråförvandling:
Steg 1.
Sandpappra, målartvätta, grundmåla. Det är tur att somliga människor lär sig en massa på sina misstag. De kan till exempel ta till sig rekommendationen att göra grundarbetet ordentligt. Jag struntade entusiastiskt i det och har återigen noterat att de människor som lärde sig detta fortfarande har rätt.
Steg 2.
Beställ passande ornament på D-COR och måla dem i samma kulör som möbeln.
Steg 3.
Borra hål för beslagen i mitten av varje låda samt i mitten av takrosetten.
Steg 4.
Fäst ornamenten på lådorna. Min ”naturliga fallenhet” för den här typen av projekt ledde osökt in mig på genvägar: Behövdes lim - kunde man istället använda tejp? Tuggummi? Sirap? Dessa genvägar är dock tyvärr ett slöseri med dyrbar tid, eftersom det är ett precis lika besvärligt att limma fast något med hjälp av sirap som det är att använda sig av vanligt lim. Lika bra att använda vanligt lim, alltså.
Storbild1.jpg
Storbild1.jpg
Storbild1.jpg
Nu när du har en ny byrå och är sugen på fler saker att göra om, kanske du ställer dig frågan:
”Vad är ett party pantry?”
Jo, det är något som man sällan inser att man verkligen behöver förrän man har byggt ett. Ett party pantry tar hand om allt du brukar fixa med när det vankas fest: Hyllor för finporslin, glas och drinktillbehör, en bänk där man kan förbereda snacks och slå in presenter, och skåpluckor som döljer ett kylskåp och 3500 ljus som ditt barn tvingade dig att köpa för att stötta skolresan. Nu är ju det här som sagt ett party pantry, och som ni vet finns det få saker som kan döda en uppsluppen partystämning lika snabbt som släta, trista skåpluckor. Tur då, att man kan även till detta projekt kan limma fast takrosetter från d-cor på luckorna! Sedan kompletterades luckorna med en dekorlist i en spegelram runt om.
Storbild1.jpg
Det fina är att man gör på nästan exakt samma sätt som på byrån jag nyss berättade om. Men den här gången kanske man faktiskt har lärt sig något, och gör ett ordentligt grundarbete utan att ens fundera på om det går lika bra att limma med sirap.
Vill du ha fler DYI-tips? Då ska du absolut inte följa mitt Instagramkonto @tretowdeco . Där får man nämligen mest se när jag inreder hemma hos mina kunder, och det är något som jag är mycket bättre på.