2020-05-09
Hur ska man tänka inför köksrenoveringen? Hur väljer man stuckatur till ett modernt kök i en äldre fastighet? Möt Carlos som på egen hand planerat och ritat upp ett riktigt drömkök!
Namn: Carlos Montecinos
Ålder: 35
Fästmö Emina och dottern Ellie
Stad: Göteborg
Yrke: Affärs-och projektutvecklare inom bygg & fastighetsbranschen
Carlos Montecinos bor tillsammans med fästmön Emina och dottern Ellie i en vacker sekelskifteslägenhet i Göteborg. Fastigheten är uppförd 1906 med många fina kvalitéer som byggdes in på den tiden, såsom högt i tak och fina kakelugnar.
Vi letade länge innan vi hittade ett objekt som vi tyckte hade alla de kvalitéerna vi sökte samt som gick att renovera från en 2:a till en 3:a. Nu när vi är tre i familjen, fyra om man räknar med vår hund Milo, så känns det bra att vi har ett eget sovrum till vår dotter, berättar Carlos.
Beskriv er inredningsstil och var du hittar inspiration.
Vi har tur som har likadan smak, för det mesta i alla fall. Men jag vet inte om vi har någon direkt fast inredningsstil utan vi har ett allmänt intresse i arkitektur och inredning. En stor inspirationskälla är från våra resor, där vi kan uppleva miljöer som man vill återskapa hemma, såsom sovrum från ett visst hotell. Eller att fånga upp den lyxiga atmosfären från en entré/ lobby till ett fint hotell. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att Pinterest är kanon för att bli inspirerad och det är även väldigt praktiskt att kunna skapa gemensamma anslagstavlor och Pins.
Berätta om köket och hur du gick tillväga för att skapa det.
Eftersom jag har en bakgrund inom bygg och fastighet, så är jag väldigt insatt i allt det tekniska. Så när vi skulle byta plats på köket, från ett rum till ett annat, så var det väldigt viktigt att tekniken och inte minst ventilationen skulle fungera bra. När det var på plats så ritade vi upp hela köket och tänkte noga igenom vilka funktioner vi ville få till i köket. Vi planerade in köket i det nya rummet, som är en öppen planlösning med kök/ vardagsrum och med tanke på den öppna planlösningen så var det viktigt att köket skulle vara fint att titta på. Vi landade till slut i ett IKEA-kök, som heter Lerhyttan. Lerhyttan är både fint och kostnadseffektivt och genom att kombinera det svarta köket med handtag och knoppar från Buster & Punch samt svart kompositsten från Cosentino, så tyckte vi att köket i sig blev en bra inredningsdetalj. Vi tycker om kontrasten i det svarta köket med den i övrigt ganska ljusa lägenheten.
Berätta om stuckaturen.
Eftersom köket tar mycket plats rent visuellt så ville vi ha en stuckatur som är elegant och fin att titta på men som inte sticker ut för mycket eller som tar för mycket plats rent visuellt. Det är lätt att det blir för mycket om man maximerar allt, så vi är väldig nöjda med hur stuckaturen gifter sig med köket och rummet i övrigt.
Vi anlitade en byggare som tog på sig att renovera hela lägenheten, inklusive att sätta upp nya stuckaturer i hela lägenheten. Eftersom vi öppnade upp och slog ned väggar, hade vi olika originalstuckaturer i samma rum så vi valde därför att ta bort de gamla och sätta upp ny enhetlig stuckatur i köket/ vardagsrummet. De gamla stuckaturerna var dock i väldigt dåligt skick, så vi kunde ta bort dem med gott samvete.
Har du något tips till andra som är på gång och ska renovera kök?
Ett kök ska vara praktiskt likväl som det är snyggt att titta på. Tänk noga igenom hur ni faktiskt vill använda köket, för att sedan planera in tekniken och utformningen därefter. Sedan är vi ekonomiska av oss och tycker därför om kostnadseffektiva produkter men till bra kvalité. Det måste inte alltid vara det dyraste köket som är det snyggaste, så min rekommendation är att titta på IKEA och se om man kan utgå från deras kök, om inte annat själva stommen.
Sedan har det för oss varit viktigt att visualisera hur köket skulle bli. Vi använde oss av diverse program för att ”se” hur köket skulle se ut i slutändan, vilket gav oss självförtroende att inte fega ur från att bygga ett helt svart kök med svart sten.
Var kan man se mer av dig och ditt hem?
Mer av mig kan man se på mitt Instagramkonto ”the_montecarlos”. Jag är dock privat på Instagram men det går bra att skicka en förfrågan ändå, kanske släpper jag in dig .