2021-05-29
Storbild1.jpg
Frank Deco är inredningsföretaget med fokus på renoveringar och nybyggen i Stockholm. Hanna Larsson, 31 år, är företagets grundare och inredare.
Jag hjälper kunden med bland annat materialval, utformning av kök och badrum, kulörer och självklart med stuckaturer. Önskar kunden så kan jag tillsammans med riktigt bra hantverkare också projektleda uppdraget. I de stora projekten så arbetar jag nära kunden i intensiva perioder, ofta i flera månader. Mitt mål är att inte bara ”lämna över” ett bra resultat och ett färdigt projekt utan att kunden ska ha en trygg, och inte att förglömma, rolig resa på vägen dit! Jag har en väldig respekt för att mitt jobb är någons hem och dröm.
Nyligen avslutade Hanna ett renoveringsprojekt i en äldre fastighet i Vasastan/Norrmalm. Där drömde ägarna om ett stilrent och exklusivt hem som samtidigt skulle kännas ombonat och välkomnande.
De anlitade mig i höstas för att få hjälp med de otroligt många valen som görs vid en renovering. Vi har bland annat öppnat upp bärande väggar, monterat ett nytt kök och walk in closet, lagt golv, dragit om el, satt upp vägglister, takstuckaturer, takrosetter, kornischer och målat väggar, tak och snickerier. Färgvalen är sobra med mörka kontraster och materialen är en mix av sten, mässing och trä. För att nå drömbilden så spelade textilier och stuckaturer en stor roll och det var dessutom viktigt att ta till vara på husets arkitektur samtidigt som vi tog in en del moderna inslag.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
I lägenheten finns taklister uppsatta som en kornisch. En kornisch är en list som är monterad en bit från väggen för att gömma gardinfästena. Effekten är en maffig hotellrumskänsla. Det finns flera olika sätt att skapa en kornisch. Det enklaste sättet är att välja en färdig kornischlist från kategorin ”Kornischer” i shoppen. Dessa lister har en bred yta upptill som limmas fast mot taket. Flera av dessa varianter är dessutom anpassade för att enkelt kunna lägga till ledbelysning.
Men ibland vill man ha en annan typ list än de varianter som finns som färdiga kornischlister, exempelvis en mer dekorerad. Då gäller det att ge taklisten något nytt att fästa mot – i och med att väggen, som man vanligtvis limmar listen mot, inte längre finns att använda. Ett enkelt sätt att lösa detta på är att sätta upp en regel. Regeln ska vara fäst i taket och därefter är det bara att limma fast taklisten mot regeln. Tänk på att regeln ska vara något kortare än taklisten så att den inte sticker ut och är synlig under taklisten.
Storbild2.jpg
I det här projektet så ville kunden ha dubbla gardiner och i och med det behövdes också dubbla gardinskenor. Skenorna sätts innanför taklisten och avståndet mellan vägg/fönster beror på hur mycket tyg du ska ha och om du ska ha en eller två gardinskenor. Vi behövde 30 centimeter för skenor och gardiner. När du ska mäta ut placeringen för kornischen och gardinskenor – var då uppmärksam på djupa fönsterbrädor eller elementskydd som står ut från väggen. Man vill att gardinen ska falla fritt ned mot golvet. Vi satte också dit ledstrips för att skapa en snygg belysning.
Storbild3.jpg
Vad händer just nu och går det att kontakta dig?
Just nu har jag tre större projekt igång, ett hus i Nacka, ett renoveringsprojekt i Vasastan och Margaux Dietz vindsvåning. Det går bra att kontakta mig via www.frankdeco.nu, [email protected] eller Instagram @frank.deco.
Fotograf: Robin Colegate / Colegate Photography