Uppsättning av taklister

Våra produkter är tillverkade i ett lättviktsmaterial som gör att de är enkla att sätta upp på egen hand.

1. Förberedelse

Lägg fram gerlåda, såg, lim, fog och lim-/fogskrapa. Du hittar dessa under kategorin ”Tillbehör” i shoppen.

Se till att tak och väggar är släta, jämna och rena (fria från smuts och damm). Vår rekommendation är att taklisten sätts upp innan taket är färdigmålat och innan vägg tapetseras eller målas. Räkna med ungefär 5-12% i spill och för eventuell mönsteranpassning, beroende på hur stor och dekorerad listen är.

2. Kapning

En bra geringslåda och såg är en viktig förutsättning för att få en lätt och snabb uppsättning. Har du aldrig använt en geringslåda tidigare kan det vara bra att läsa på lite först. Välj modell på geringslådan utifrån listens höjd och bredd.

Mät ut hur lång list du behöver och kapa därefter listen. Till de allra flesta hörn kapar du listens ände i en 45 graders vinkel. Var noga med att kapa på rätt sida om din markering och att vända listen rätt i geringslådan.

Kapa list för inåtgående hörn:
1. Markera på listens baksida vad som är uppåt.
2. Vänd listen 180°
3. Placera listen i gerlådan
4. Såga 45°. (Såga åt vänster om det är ett vänsterhörn och till höger om det är ett högerhörn).

Passa in listen och gör justeringar om det behövs. Behöver du göra mindre justeringar på listen kan du använda dig av en kniv, fil eller sandpapper.

3. Limma

När du är nöjd med kapningen av listen är det dags att limma fast listen. Pressa en jämn strimma lim på listens baksida. Några profiler kan vara en aning glatta på lim-ytorna, i sådana fall kan man slipa med lite sandpapper, så att klistret "får fäste".

Pressa på plats mot vägg/tak. Det är allra lättast att vara två vid uppsättningen, men när det handlar om kortare längder går det fint att vara ensam. När du pressar listen mot tak och vägg kommer förmodligen en del lim att rinna ut. Använd en lim-/fogskrapa för att torka bort överflödigt lim. Gör man det rätt kommer en stor del av limmet att försvinna in under listen, tänk på att det alltid bör sippra ut lite lim från listens kanter.

Tips vid ojämna väggar:
När man håller på att montera stuckaturen kan man ibland råka ut för att två stycken inte passar helt samman. Ytterst sällan kan det vara en millimeters skillnad i själva materialet, oftast beror det på att väggen inte är helt rak. Det är enkelt löst genom att man inhandlar små avståndsstycken. Hitta den rätta dimensionen (man köper normalt en kartong där klossarnas tjocklek varierar från 1 till 5 mm) och lägg under den del som ska lyftas ut från väggen (eller taket). Sätt stift igenom. Fogen kommer sedan att göra detta lilla trolleri osynligt.

4. Foga

När limmet har torkat enligt instruktioner på förpackningen är det dags att gömma eventuella glipor och få listen att smälta in mot väggen. Det gör du med hjälp av fog. Glöm inte att snarast torka bort överskottet med en fuktig trasa.

5. Måla

  • Alla taklister i polyuretan och profoam är grundmålade och har en fin vit hård yta. Till lister i dessa material går det bra att använda all slags färg.
  • Lister i frigolit ska alltid målas och då endast med vattenbaserade färger.