taklist_bruksanvisning.jpg

Uppsättning av taklister

Att sätta upp taklister och vägglister på egen hand är inte särskilt svårt. Är man någorlunda händig ska det inte vara några problem. Listerna monteras på ett enkelt sätt med lim. Med hjälp foglim täpper du igen glipor och kanter. Använd finspackel för skarvar och hörn. Foga och spackla igen ordentligt, låt både sidorna fyllas ordentligt med fog så att du vår en mjuk övergång till tak/vägg. Till sist återstår att måla stuckaturen.

Till hörnen kapar du listen 45grader med hjälp av vår gerlåda.
Välj modell på gerlådan utifrån listens höjd och bredd.

Testa med att såga till hörn med geringslådan så att du vet att du gör på rätt sätt. Taklisterna är ganska lätta dock kan längden som oftast är 240cm göra det svårt att få upp det själv så därför rekommenderas det att ni är minst två.

Gör så här! 

Tak och väggar skall vara släta, jämna och rena. Stuckaturen bör sättas upp innan taket är färdigmålat och innan vägg tapetseras/ färdigmålas,

Alla taklister & vägglister i Polyuretan (PU) har en fin vit hård yta. Det går bra att skippa målningen om man tycker att listen smälter bra ihop med tak & vägg. Lister i frigolit ska alltid målas, tänk på att det ska vara vattenbaserade färger.

  • Starta i det hörn som ses minst i rummet - för precis som vid tapetsering, Kommer det nästan alltid en avslutning som inte helt kan matchas i mönstret. Från lim-patronen pressas en jämn strimma lim på baksidan av stuckaturen. Det skall vara på de ytor som kommer att röra vägg och tak. Det är allra lättast att vara två vid uppsättningen, men när det handlar om kortare längder går det fint men en.
  • Pressa på plats mot vägg/tak. Om det är nödvändigt så sätt dyckerts i, eftersom klistret inte bär så mycket i vått tillstånd. När man pressar mot tak/vägg, kommer förmodligen en del klister att rinna ut. Använd en våt trasa för att få bort det genom att torka längs med stuckaturen. När man gör så här, kommer en stor del av klistret att försvinna in under stuckaturen.
  • Till taklister/lister av Polystyren används stuckaturlim. Till taklister/lister av polyuretan används stuckaturlim/montagelim. Några PU profiler är mycket glatta på limytorna, i dessa fall kan det vara en god idé att slipa med lite sandpapper, så att klistret "får fatt".
  • En bra gerlåda gör uppsättningen betydligt lättare och snabbare. Har du aldrig använt en geringslåda tidigare bör du läsa på lite först. När man börjar såga hörnen så kan man ändå riskera att bitarna ändå inte helt passar samman i slutändan. Detta beror på att de flesta vägghörn faktiskt inte är precis 90 grader. Men oroa dig inte. En gapande spricka stängs med foglim och när det hela är målat, är det inte någon som kan se att där en gång var en liten spricka.
  • När stuckaturen är monterad skall "sorgkanterna" längs väggen och taket stängas med foglim. Glöm inte att torka bort överskottet genast med en fuktig trasa. Därefter är det bara att måla hela härligheten.
  • När man håller på att montera stuckaturen kan man ibland råka ut för att två stycken inte passar helt samman. Givetvis kan det vara en millimeter fin skillnad i själva materialet, men oftast beror det på att väggen inte är helt rak. Problemet avklaras ganska enkelt genom att man köper små avståndsstycken i plast, som finns att få i varje byggmarknad. Hitta den rätta dimensionen (man köper normalt en kartong där klossarnas tjocklek varierar från 1 till 5 mm) och lägg den under den del som skall lyftas ut från väggen (eller taket). Sätt stift igenom. Akrylfogen kommer sedan att göra detta lilla trolleri osynligt.

    Är man någorlunda händig ska man nog klara av att montera fast taklisterna. Tänk och planera noga innan! Testa med att såga till hörn med geringslådan så att du vet att du gör på rätt sätt. Taklisterna är ganska lätta dock kan längden som oftast är 240cm göra det svårt att få upp det själv så därför rekommenderas det att ni är minst två.

Om Ni har funderingar eller övriga frågor är ni välkomna att höra av er på antingen [email protected] eller telefon 019-10 09 66.