2020-07-02
Emma Lyrstrand, 33 år, bor i Stockholm tillsammans med sambon Andreas och dvärgpudeln Stella. De är nyinflyttade till storstaden från Göteborg och har fullt upp med att renovera och inreda den nya bostaden, en vacker sekelskifteslägenhet på 60 kvadratmeter vid Odenplan.
Storbild1.jpg
Lägenheten uppfördes 1906 och paret har haft turen att lägenheten har kvar flera fina originaldetaljer som snickerier, nischer, och originalskåp och har därför valt att renovera så varsamt som möjligt för att behålla den äldre charmen.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
I sovrummet har vi höjt taket till dess originalhöjd. Det var inte alls ovanligt att man sänkte taken i äldre bostäder som ett sätt att behålla värmen bättre. Den nya takhöjden gjorde att vi ville ha stuckatur och takrosetter i samtliga rum och i sovrummet valde vi en taklist med bladmönster (Taklist Z105)) vilket var vanligt runt sekelskiftet. I hallen har vi valt att sätta upp liknande stuckatur som liknar den som finns i vårt trapphus och den passade fint hos oss. Golven i lägenheten har genomgående bytts ut till fiskbensparkett som var vanligt förr. På så sätt försvann trösklarna och lägenheten upplevs som luftigare och större än förut.
Ett rum som krävde en omfattande helrenovering var lägenhetens badrum.
Storbild2.jpg
Badrummet var det första vi valde att renovera. Det var gammalt och följde inte de krav och riktlinjer som finns idag. Som många andra äldre bostäder är badrummet dessutom litet och det i sig har varit en utmaning. För att få rummet att kännas större valde vi att ha stora kakelplattor. Längs ena väggen satte vi kakel upp till halva väggen och målade resterande halva. På den målade delen satte vi upp vägglister (Vägglist Z354). Detta gav en fin inramning och gör att rummet känns mer ombonat.
Ett annat rum som fått stuckatur är vardagsrummet som dessutom numera även stoltserar med en platsbyggd bokhylla.
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Vi var i stort behov av mer förvaring i lägenheten och inte minst i vardagsrummet. Vi behövde även hitta en bra plats till tv:n som gjorde att den inte hamnade i centrum. När jag inte hittade det jag sökte bestämde jag mig för att skapa en bokhylla utifrån egna mått. Jag kom i kontakt med en duktig och noggrann snickare och därefter sattes själva ritningsprocessen igång. Jag skickade bilder till snickaren med mina önskemål och mått på alla aktuella väggar, vinklar och vrår. Eftersom vår lägenhet är gammal så är väggarna allt annat än raka vilket gjorde att designen var lite klurigt att få till men efter noggranna uträkningar så hittade vi en bra lösning. Därefter togs en första 3D-ritning fram och efter vissa justeringar så var jag slutligen nöjd med vad vi hade åstadkommit. Snickaren gjorde stommen av bokhyllan i sin verkstad och sen det tog honom bara en dag att montera upp den i lägenheten.
Valet av taklist i vardagsrummet var enkel. Taklisten (Taklist Z103) är en favorit och den liknar den som finns i husets entré. All stuckatur i lägenheten är köpt hos D-cor. Jag hade en kontakt med en säljare och tillsammans med honom hittade vi stuckaturen som skulle passa bäst hemma hos oss. Jag är nu efteråt oerhört nöjd med valen vi gjorde. Hantverkare har hjälpt oss med själva renoveringsarbetet men stuckaturen har vi valt satt upp själva vilket känns kul att kunna skryta med.
Vad händer framöver?
Just nu är jag i uppstarten av mitt företag och håller på att ta fram en hemsida med mer information om mig och vilka tjänster inom inrednings jag kommer att erbjuda. Jag har valt att inrikta mig på design och interiör som riktar sig mot privatpersoner men hjälper även företag. Jag har i dagsläget ett nära samarbete med målare, snickare, elektriker, och golvläggare allt för att på bästa sätt kunna ge kunden en helhetslösning. Jag har redan fått många förfrågningar på bokhyllor och andra platsbyggda möbler vilket känns riktigt kul!
Följ Emma på instagramkontot @interiorbylyrstrand eller mejla till Emma Lyrstrand