Takrosetter har traditionellt använts i mitten av tak för att ge ett snyggt och attraktivt avslut till takbelysningen. Takrosetter är mycket moderna igen och numera införlivas i många nybyggen. Det är förvånansvärt enkelt och prisvärt att montera en ny eller byta ut en oattraktiv eller skadad rosett.

Att välja rätt storlek på takrosett

När man väljer storlek ska man tänka på att proportionerna är rätt för både rummets storlek och takhöjd. Höjden på taket är lika viktigt som de totala dimensionerna av rummet. För bostäder med låg takhöjd är det bättre med mindre släta takrosetter. Fastigheter med högt i tak kan ta mycket större eller mer utsmyckade taktrosetter. Man ska också ta hänsyn till vilken typ av stil man har på möbler och övrig inredning. Ett vardagsrum med fina möbler ser i allmänhet bättre ut med en modern, enklare och normalstor takrosett. Ett rum med t.ex. en stark mittpunkt såsom ett stort exklusivt fint ekbord skulle kunna bära en större och mer slående takrosett.

Den allmänna regeln vid val av storlek är att diametern på takrosetten inte bör vara mycket större än diametern på ljuskronan. Takrosetter finns i en mängd olika stilar, från platta till cirklar och stora utsmyckade dekorationer. Stilen du väljer beror till stor del på din befintliga inredning och dina befintliga dekorativa inslag. Alla bor vi olika, det finns en enorm mängd olika stilar och storlekar som erbjuds.

Alternativa användningsområden för takrosetter

Tro det eller inte men en takrosett behöver inte alltid monteras på taket! Ta en titt på bilderna under INSPIRATION där rosetten monteras på väggen, eller som en del av en funktion i kombination med panellister. Eller montera flera rosetter på taket, helt enkelt som en form av konsthantverk.

Många gånger har bostäder moderniserats genom åren och takrosetter och andra utsmyckade ornament och dekorationer tagits bort. Vill man införliva lite av bostadens ursprungliga stil kan man kolla runt i området man bor i, chansen är stor att flera personer i din gata kommer fortfarande att ha ursprungliga tidstypiska detaljer i åtminstone vissa rum. Ta en titt på storlekar, former och stilar bland de återstående takrosetterna, det kommer att ge dig en bra uppfattning om vilken stil du ska välja för ditt eget hem.

Mall till rätt takrosett:

Takhöjd:

 

2,5m

2,7m

3m

Yta:

TAKROSETTENS DIAMETER:

12kvm

300mm

400mm

450mm

16kvm

450mm

450mm

500mm

20kvm

500mm

550mm

700mm

25kvm

550mm

700mm

800mm