2021-05-29
Områdets fulaste hus! Under en promenad i en stadsdel med pampiga villor i nationalromantisk stil konstaterar Victoria och hennes sambo att det finns ett hus som utmärker sig från de andra – som oerhört fult. Några månader senare står paret framför grinden till det fula huset med nycklarna i handen – huset är deras!
Storbild0.jpg
I Strängnäs finns en stadsdel som är av riksintresse då den innehåller ett ovanligt antal oförändrade tidstypiska villor med bevarad ursprungskaraktär där nationalromantikens idéer är rådande. Här i ett hus från 1913 bor Victoria, 33 år, med sambon Jesper. Huset är ritat av arkitekt Kristian Lundmark åt stadens dåvarande bokhandlare Oscar Erikson.
Vi flyttade in i huset för ett par år sedan som husets tredje ägare. Inga renoveringar hade gjorts på många år, originalplanlösningen var i stort sett intakt och huset hade flera originaldetaljer bevarade. Bara något år innan hade jag och sambon promenerat runt i området och drömt om att äga någon av alla dessa pampiga villor. Det fanns däremot ett hus som jag tyckte var så oerhört fult och jag kunde inte nog understryka hur fult jag tyckte att det var medan vi promenerade förbi. Några månader senare stod vi framför grinden till det fula huset med nycklarna i handen; huset var vårt! Jag hade aldrig gått på visningen om det inte vore för den oktagonformade hallen med den öppna eldstaden. Och tur var det att vi gav huset en chans eftersom det visade sig att den hade otrolig potential! Ganska snart efter husköpet började jag läsa på om nationalromantiken och vad som utmärker just nationalromantiska villor. I dag förstår jag huset på ett helt annat sätt och tycker att hela huset är väldigt vackert.
Storbild1.jpg
Idag är bokhandlarvillan förvandlad till ett representativt boende utöver det vanliga, där man under renoveringen tagit stor hänsyn till att bevara och återskapa fina originaldetaljerna.
Vi har en ganska prålig smak och valde därför stuckatur med mycket detaljer. Vi tycker generellt att det är viktigt att ta hänsyn till husets tidsålder och vad huset "vill ha". Eftersom huset är så pass svulstigt i sig så tyckte vi att det blev väldigt vackert att gå all in med stuckatur just härinne. Inspirationen var gamla, spöklika slott - vi gillar när det är pampigt och samtidigt dramatiskt med en modern färgsättning.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
På ovanvåningen finns husets gästrum, ett imponerande rum med maffig stuckatur såsom kasettak, taklister, paneler och dörröverstycken.
Storbild2.jpg
Rummet var från grunden ganska enkelt och intetsägande. Visionen var att skapa ett rum som hade tydlig koppling till nedervåningen som upplevs betydligt mer elegant. Vi ville göra rummet mer intressant genom att smycka ut det med vackra stuckaturdetaljer. Vi hade en vision om att använda rummet som biorum och valde därför att satsa ganska mycket på taket genom att skapa ett kassettak av takplafonder. Vi mätte takets längd x bredd och räknade på så vis ut hur många takplafonder som skulle behövas för att fylla taket. Kasettaket var förvånansvärt enkelt att sätta upp med lim och gick väldigt smidigt. Rummet agerar i dagsläget gästrum i stället och det blev lika passande det med. Vi valde att sätta dörröverstycken ovanför dörröppningarna för att höja dörröppningarna rent visuellt. Taklisterna fick ledbelysning vilket lyser upp stuckaturen på ett effektfullt sätt. För att rummet stilmässigt skulle passa resten av huset så valde vi en dramatisk och mörk, neutralgrå färgsättning. Panelen har färgkoden 5000-N och väggarna 7500-N. Tillsammans med det vita kasettaket med färgkod 0500-N skapas en minst sagt dramatisk effekt i rummet!
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Se fler bilder från Victorias härliga villa och få ännu mer inredningsinspiration på bloggen nouw.com/housebyalake och Instagramkontot @housebyalake