2022-02-13
En sekelskifteslägenhet på 32 kvadratmeter som inte renoverats på över 40 år skulle visa sig vara precis det som fastighetsmäklaren Caroline Hanell var ute efter när det blev dags för henne själv att hitta en ny bostad.
Storbild0.jpg
27-åriga fastighetsmäklaren Caroline Hanells vardag handlar om att hjälpa köpare i Stockholms innerstad att hitta sina drömhem. När det blev dags för henne själv att köpa en ny bostad var kravlistan tydlig – det skulle vara ett riktigt renoveringsobjekt.
Jag ville ha ett objekt som jag kunde skapa från grunden precis så som jag själv ville ha det med färg och materialval. Så att köpa ett färdigrenoverat objekt var inte aktuellt för mig då jag ville ha helt min egen stil. Tanken var att skapa en minitvåa i lyxförpackning med charmig hotellkänsla och med optimal planlösning för trevliga middagar. Gemensamt för samtliga lägenheter som jag visade intresse för var att bostaden skulle ha högt i tak, ligga högt upp i fastigheten med mycket ljusflöde, sen letade jag enbart i Vasastan/Östermalm då jag arbetar där som mäklare och även själv vill bo i samma område, berättar Caroline.
Lägenheten som vid visningen bestod av ett rum och kök fördelat på 32 kvadratmeter hade inte renoverats på flera decennier.
Storbild1.jpg
Bostaden ligger i en sekelskiftesfastighet anno 1913 i Vasastan och var ett grovt renoveringsobjekt från början där den förra ägaren hade bott i den i över 40 år. Jag genomförde en totalrenovering och gjorde om den till två rum och kök genom att riva ut det gamla köket, som dessvärre hade fått förfalla sedan från byggnadsåret, och gjorde om det rummet till sovrum istället. Det nya köket flyttades ut till vardagsrummet och fick därmed en öppen planlösning. En brun plastmatta som låg genomgående i lägenheten ersatte jag med den stilrena fiskbensparketten som idag präglar bostaden.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
Storbild2.jpg
Caroline, som har erfarenhet av att renovera lägenheter tidigare, planerade renoveringen helt på egen hand.
Jag började med att skapa en tydlig moodboard för att få en helhetskänsla av slutresultatet. I den fanns en tidlös färgpalett och noga utvalda materialvalen som är beständiga över tid, allt för att hedra fastighetens byggnadsår. Det var viktigt för mig var att skapa en känsla av blandade moderna och kvalitativa materialval i kombination med att få fram känslan av att det är en sekelskiftesfastighet. Varav vägglister, djupa fönsternischer, platsbyggd förvaring, höga golvsocklar, takstuckaturer, takrosetter, speglade dörrar och dörröverstycken blev en självklarhet i renoveringen, säger Caroline och fortsätter:
Det svåraste var att designa köket med all den maskinutrustning jag hade valt till på den lilla ytan som fanns i vardagsrummet. Jag fick utgå från tighta mått men tillslut fick jag till designen precis som jag ville ha det. Det lättaste var att välja väggfärger från Jotun ihop med vägglisterna från D-cor då jag ville ha en tidlös färgpalett med vitt och ljusgrått ihop med fiskbensparketten och det beiga köket.
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Resultatet är en väldisponerad minitvåa, med separat sovrum, som är utrustat med allt man kan önska sig i form av fullt utrustat kök och med ordentliga arbetsytor. Sovrummet är inrett i lugna färger och rymmer precis en precis en 180-säng, litet men praktiskt med tanke på bostadens ganska få antal kvadratmeter.
Bild5.jpg
Bild7.jpg
Jag är så otroligt nöjd med slutresultatet av materialvalen och allt blev precis så som jag ville ha det - om inte bättre, avslutar Caroline.
Storbild3.jpg
Caroline om…
… lägenhetens inredningsstil:
Jag skulle nog beskriva stilen som en blandning av trendigt magasin, chic/boutiquekänsla i fokus med avslappnad hotellanda.
… att arbeta som fastighetsmäklare
Det roligaste med mitt jobb är att alla dagar ser olika ut och att vi träffar så otroligt många olika härliga människor i syfte att få hjälpa dem hitta sitt nya drömboende. Det är även väldigt tidskrävande och ger ytterst lite tid för egentid hemma men också möjligheten att kunna planera in våra dagar som vi själva vill, vilket skapar en större frihet i arbetet.
… om vad följare får se på Instagramkontot @carolinehanell.
Min Instagram är en salig blandning av mitt privatliv med min lilla pomeranian Ellie, vänner och familj, inredning, bostäder, träning och självklart mest av allt min vardag som mäklare i full gång!
Samtliga bilder på resultatet är tagna av fotograf Jesper Florbrant.
Produkterna hemma hos Caroline är vägglisterna Z351, Z318 och Z330 (uppdaterad till Z323), dörröverstycke Z132, dekoration A634 samt taklist Z120.