2020-02-27
Möt Åsa Ingrosso som har skapat ett av Sveriges mest omtalade sovrum och ta del av hennes handfasta tips för att återskapa stilen.
asa ingrosso_1-min.jpg
Namn: Åsa Ingrosso
Ålder: 45
Familj: Gift med Emilio, barnen Anton & Lina och hjärtebarnen Benjamin, Bianca, Oliver samt hundarna Lipton, Bailey och Rollo!
Bor: Mallorca och Sverige
Yrke: Inredare, designer och restauratör
Fotograf: Niklas Edeheim
Hej Åsa, för de som inte känner till dig – vem är du?
Jag heter Åsa Ingrosso, gift med Emilio Ingrosso, mamma till Anton & Lina och bonusmamma till Bianca, Benjamin och Oliver Ingrosso. Har tre små Yorkisar och bor på Mallorca där Emilio och jag driver restaurangerna La Perla. Jag lämnar nu restaurangvärlden mer och mer och har återgått till att jobba mestadels med inredning och design.
Vad var startpunkten för din karriär som inredare?
Mitt intresse för inredning har funnits ända sedan jag var liten. Jag älskar att förändra och skapa nytt. Så helt ärligt kan jag inte säga exakt när den började. Den har funnits med mig hela tiden. Jag har ständigt haft uppdrag och jobb. Men, när jag gjorde vår lägenhet i Stockholm så sa det på riktigt BAAM! Bilderna från vår lilla "hotellsvit" spreds på Instagram och snurrar fortfarande på de allra största kontona över hela världen. SJUKT ROLIGT!
Vad har hittills varit din största inredningsrelaterade utmaning?
Förra året köpte vi en ny restaurang på Mallorca. Den var i ett förfärligt skick och mycket grottlik med kulturbevarad sten och grejer. Det är absolut det svåraste och jobbigaste vi gjort. Det tog mycket längre tid och kraft än vi någonsin kunnat tro. Men det blev så fint och idag är vi så glada att vi orkade hålla ut.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Jag är en galet energisk människa och har alltid haft mycket energi för skapandet. Det kommer liksom inifrån och måste bara ut! Jag har vaknat många nätter för att gå upp och dreja, måla eller skissa på nya grejer. Oftast får jag en idé eller behöver en grej i inredningen och när jag inte hittar den så måste jag ju skapa den själv!
Använder du någon som smakråd när du inreder?
Tveklöst Emilio. Han är otroligt duktig på inredning, stil och form. Vi var, när vi träffades båda väldigt vana att jobba och bestämma allt själva. Sen plötsligt kom någon annan och la sig i. Det var inte alltid så populärt kan jag säga - från bådas vårt håll. Man kan lugnt säga att vi är extremt viljestarka båda två men med tiden har detta utvecklats till något fantastiskt och vi ser nu det underbara i att ha varandra att bolla med i allt vi gör. När vi sitter hemma i soffan så ser vi knappt på tv. Vi skickar inspirerande inredningsbilder till varandra istället!
Vad kännetecknar din inredningsstil?
Hotellglamour kanske, lite kontrollerat "extra allt". Jag älskar att komma hem och att det då är finare än på ett hotell. Jag vill njuta och må bra hemma, det är otroligt viktigt för mig. Sen gillar jag metaller som guld och silver, gärna blandat med vackra träslag, glas och stora mattor och riktiga stora speglar är ett krav. Jag gör ofta små stilleben hemma. Mina grejer står noga utplacerade, vilket är ett måste för att det inte ska se rörigt ut!
Vad är det viktigaste när man inreder ett sovrum?
Mattan! Många använder för små mattor! Tänk på att mattan ska sticka ut 50 centimeter runt om HELA sängen! Och att inte bara möblera med en säng, det finns så mkt mer man kan göra för att ge rummet ett mysigt intryck! Men även sänggaveln och såklart sängkläderna med stora härliga kuddar att fluffa in sig i.
Hur gick designprocessen till för att skapa det omtalade sovrummet i Stockholm?
Jag var så inställd på att ta fram sekelskifteskänslan där, då huset är just så gammalt. Först ut var faktiskt stuckaturen. Sen ville jag ha en dov och varm grå ton med beige underton på väggarna. Färgskalan satte jag i Sverige och sen matade jag bara på! Beige och brunt är väldigt behagliga färger att leva i. Alla möbler beställdes hemifrån Mallorca. Jag var ju lite begränsad då jag bara kunde vara på plats i Stockholm mer än en vecka åt gången, så allt i vardagsrummet/sovrummet skulle liksom fixas på tre besök och tre veckor. På den tiden också sätta all stuckatur och måla om och, med lite målarhjälp, hann jag faktiskt med allting. Så utefter ritningar och mått beställde jag mattorna, soffa, borden, en hel del dekoration, någon byrå och fåtöljerna ifrån Mallorca. Sen tog jag sängar, speglar och krusidullerna på plats i Sverige. Köket och badrummet gjorde vi några månader efter! Men allt går i samma färgskala och stil.
Vad ska den som vill inreda sitt sovrum i sann Åsa Ingrosso-stil satsa på?
1. Bestäm dig för en bra ”greige” kulör. En grå ton med beige underton är sjukt fint! Fint om gardinerna går i samma färgskala.
2. Köp eller designa själv en stor härlig sänggavel som antingen går ton i ton med väggen eller bryter helt. Bryter den så ta upp denna färg på kuddar, krukor eller detaljer någon annanstans.
3. Stora avlånga hotellkuddar och helst helt vita eller champagnefärgade lakan! Jag använder aldrig någonsin mönstrade lakan. Ett tjockt täcke och puffigt överkast och såklart en filt slängd lite nonchalant uppe på. I själv verket är det utlagd med stor precision!
4. Snygga och gärna höga, cirka 50-60 centimeter, sängbordslampor är ett måste. Svaga lampor så att de kan vara tända utan att förstöra mysbelysningen. Gärna en vas med snittblommor vid sidan. Inred även i fönstret med lampor och dekorera det gärna med lite böcker och detaljer som man gör på ett bord.
5. Ta gärna in ett litet bord eller byrå om det får plats. En spegel över och lampa på som passar in och en stor vas med blommor eller ngn snygg kruka med en växt i.
Vi är nyfikna – vad tycker du om D-cor?
Vi sätter just nu upp enkla vägglister i bostaden på Mallorca och jag vet inte hur många gånger jag svurit över att ni inte finns här! Ni hjälpte mig så otroligt bra både i vår lägenhet i Stockholm, vilket var första gången jag satte stucken själv, och när jag gjorde Biancas (Ingrossos). Toppservice! Och kvaliteten och priserna är fantastiska! Snälla - kom och öppna filial på Mallorca!
Vad händer framöver och kan man boka dig?
Jag har flera stora inredningsjobb hemma i Sverige som bokats upp långt i förväg, några har påbörjats och några ska snart igång så det blir jätteroligt. Vi har dessutom köpt ett nytt stort kontor/lager på Mallorca som ska renoveras och inredas! Puh! Sen jobbar jag med en mängd olika designprojekt som också snart ska lanseras. Plus att vi nu äntligen ska försöka avsluta vår kokbok vi kommit halvvägs på. Sen öppnar restaurangerna nu efter sin vintervila och de kräver sitt. Så just nu har jag lite jobb (skratt)... Men den som är intresserad kan alltid höra sig för om det finns tid för uppdrag. Ibland kan jag få tid över och kan sticka emellan men inte allt för stora grejer. I vanliga fall tar jag emot de flesta jobb som har med inredning och design att göra. Då jag jobbar mestadels på distans brukar jag kunna trixa ihop det.
Vi säger stort tack till Åsa för den härliga intervjun och för alla suveräna inredningstips. Vill du se mer av Åsa, inspireras av hennes design eller komma i kontakt så följ henne på @asa_ingrosso på Instagram eller mejla [email protected]

Så skapar du ett drömsovrum – inredarens bästa tips!