2021-04-03
Inredningskonsulten Kristina upplevde att sovrummet kändes alldeles för ”kallt” och inte harmoniserade med det äldre husets ursprungliga stil. Lösningen blev väggramar, dekorationer och en helt ny färgsättning. Resultatet – en mer ombonad känsla.
Portrait.jpg
Namn: Kristina Hede Fogsgaard
Familj: Make och två döttrar
Ålder: 30
Yrke: Inredningskonsult
Bor: Patriciervilla på Östjylland i Danmark
Aktuell: bloggar på rosemille.dk
Kristina Hede Fogsgaard arbetar som inredningskonsult på Invita, ett dansk bolag som säljer skräddarsydda exklusiva kök. Kristina bor, tillsammans med make och två döttrar, i en över 100 år gammal Patriciervilla på Östjylland i Danmark.
Det var husets ursprungliga charm som vi förälskade oss i, alla utsmyckade tak och inte minst den inbyggda bokhyllan! Nu har vi bott här i 10 år och renoverat en hel del under årens gång. Vi har stor respekt för husets ursprungsstil och har försökt stödja det genom alla uppdateringar. Det är tur att det är min passion att renovera för att ha en sådan här typ av bostad är verkligen ett evighetsprojekt.
Kristinas senast renoveringsprojekt är en ordentlig förvandling av parets sovrum.
Jag hade länge gått och fantiserat om vackra väggpaneler och byggt på dem inuti mitt huvud. Till den grad att varje gång jag såg bilder på detta på Instagram, Pinterest eller i möbelannonser så började jag nästan dregla. I sovrummet fanns sedan tidigare en större horisontell list som gick längs med hela väggen. Utifrån den var lätt att bygga på med väggramar både ovanför och under. Hörndekorationerna la jag till för att det skulle passa in mot huset originaldetaljer.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
Grundproblemet med vårt sovrum var att det i mina ögon upplevdes som alldeles för ”kallt” och uppdateringen av väggarna var en del av en större förändring. Så förutom att sätta upp stuckaturen, fick väggarna målas i en ljus varm grå färg, som drog nästan åt beige. Och golvet som tidigare var grått, och inte matchade till något annat, fick målas om till vitt.
Har du något tips till den som ska sätta upp väggramar?
Det är en bra idé att först visualisera idéerna genom att till exempel ta en bild på rummet och väggarna och sedan rita upp ramarna i Photoshop eller liknande. Det ger en bra översikt för om det blir för mycket eller för lite eller om något behöver ändras. Lägg ordentligt med tid på planering och ta hjälp av D-cor vid frågor. Jag har fått jättefin rådgivning, snabba leveranser och alla produkter har varit av bra kvalité och därför varit lätta att jobba med. Det smittar förstås av sig på resultatet. Ett annat tips är att se till att beställa skärlådan, den har verkligen underlättat arbetet med att sätta upp listerna.
Storbild1.jpg
Jag valde en ganska smal list, vägglist Z354, till att bygga de fyrkantiga ramarna. Dessa monterade jag både över och under den tjockare mittlisten. För att ge panelerna extra karaktär la jag även till några dekorativa hörnornament, ornament A360LR.
Jag valde faktiskt att sätta upp listerna först, innan jag gjorde några av de andra förändringarna. Detta för att jag verkligen såg framemot att göra dessa men också för att det helt klart var den roligaste delen eftersom de utgjorde den största förändringen av rummet.
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Hur trivs du i sovrummet nu?
Jag blir så glad varje gång jag går in och rummet och det ser ut som att panelerna alltid varit där!
Vill du se mer av Kristinas vackra villa, följa den fortsatta renoveringen eller ta del av andra renoverings- eller inredningstips så gå in på bloggen www.rosemille.dk eller följ @_rosemille på Instagram.